Søvnløshed

Søvnløshed

Søvnløs, søvnløshed og Hypnose


Søvnproblemer er almindeligt, forekommer ofte gennem livet. Kort beskrevet vil symptomerne være, hvor ens søvn ikke er, som den bør være.


Problemer kan deles ind i 2 slags; Insomni (mangler søvn) og hypersomni (sover meget). Ved insomni mangler man søvn og ved hypersomni sover man for meget.


Søvnløshed (Insomni)

Søvnløshed er en lidelse, der gør at man ikke kan sove. Enten fordi det er svært at falde i søvn, eller fordi det er svært at opnå en stabil søvn. Søvnløshed er en lidelse, der er svær at definere.


Der er to former; akut og kronisk søvnløshed

Akut søvnløshed er almindelig, som de fleste oplever. Det bør ikke give anledning til bekymringer.


Søvnløshed kan være et symptom på forskellige tilstande. Årsagerne til den akutte form kan være forskellige perioder med bekymring, mister personer og får en sorg, der opstår angst, har været ude at rejgse og har fået jetlag, forventning om ikke at kunne sove eller perioder med pres og stress.


Grunden til søvnløshed er den egentlige kerne og det vil være den, som vi sætter fokus på. Det er de negative påvirkninger, som behandles i hypnose.


Almindeligt starter søvnløshed med akutte påvrikninger, hvor det efter 3 uger - 6 uger kan gå over i en kronisk søvnløshed. Hertil kommer påvirkninger fra lyde, lys, sengen, smerte eller temperaturen.


Det er nu meget slidsomt at være til, fordi nu kommer hverdagen til at virke som en osteklokke - uvirkelig. Det bliver svære at følge med på arbejdet, sexlysten forsvinder, frygten for at lægge sig til at sove kommer snigende, madvarer med sukker bliver fjernet, coffein-produkter bliver fjernet osv. osv..


Du forsøger med sovemedicin, som desværre kan give bivirkninger. Du forsøger med film, musik, spil på din mobil osv. - ofte kan det gøre dig søvnig, men det virker ikke rigtigt.


Det er en meget dårlig vane og uheldigt mønster.


Kort sagt dit liv er kørt af sporet. Denne langvarige form for sindstilstand kan give depression.


Det er nu svært at vende retur til den almindelig søvn - det er ofte krav om behandling.


Sover for meget (Hypersomni)

Det er en tilstand, der medfører for megen søvn. Også om dagen. Hypersomni kan være narkolepsi, hvor patienten pludselig falder i søvn midt i andre aktiviteter. Ved søvnapnø er vejrtrækningen uregelmæssig og giver ikke ordentlig hvile.


De fleste oplever hypersomni i forbindelse med influenza og andre kortvarige sygdomme. Det giver ikke problemer. Men det gør den ved længerevarende sygdomme som kræft, blodmangel og hjerte- og lungesygdomme. Den afhjælpes gerne med medicin. Søvnapnø og uro i kroppen kan forstyrre søvnen, så den ikke hjælper i løbet af dagen.


Hypersomni er ikke nær så udbredt som sin modsætning søvnløshed, men 3-5 % af danskerne lider af den.


Behandlingen i hypnosen sker ved at arbejde med det negative, som påvirker det psykiske og det mentale, som er forbundet med hypersomni.